пятница, 26 июня 2009 г.

Incepeti sa faceti bani!

Incepeti sa faceti bani!
Aceasta afacere o puteti demara si dvs., imediat, cu un capital initial de numai 100 de euro (!!!). Suna incredibil, dar intr-adevar aceasa este suma de care aveti nevoie pentru a porni efectiv activitatea: asa cum veti vedea pe parcursul acestui articol, suma de 100 de euro (450 de lei), va va fi suficienta pentru realizarea primelor dvs. piese de mobilier din tevi PVC, din a caror vanzare sa obtineti deja primele venituri.
Afacerea indeplineste asadar acest prim criteriu al atractivitatii (suma de pornire absolut modesta) si, in plus, prezinta alte patru atuuri cel putin la fel de importante:

1. necesita un spatiu de lucru de numai 20 mp, care poate fi amplasat oriunde. Cu alte cuvinte, nu aveti nevoie de vad comercial sau de alte conditii speciale. Puteti folosit foarte bine o camera a unui apartament, o boxa la subsol sau chiar un balcon;
2. activitatea poate fi desfasurata de orice persoana inzestrata cu un minimum de indemanare si simt estetic. Daca nu aveti doua maini stangi, inseamna ca sunteti omul potrivit pentru aceasta afacere;
3. produsele rezultate sunt deosebite si pot fi comercializate foarte usor (acest aspect constituie un avantaj esential, dat fiind ca nu veti avea probleme in atragerea clientilor);
4. materialele necesare sunt foarte ieftine, ceea ce inseamna costuri de productie reduse si o marja a profitului foarte mare.

Realizarea de mic mobilier din tevi PVC este, prin urmare, una dintre acele afaceri foarte rare care pot fi demarate cu succes de catre absolut oricine. Nu exista niciun element care sa va impiedice sa desfasurati de o maniera foarte profitabila aceasta activitate, venituri lunare de cateva mii de lei sunt acum perfect la indemana dvs.
Cum se realizeaza o piesa de mobilier din tevi PVC?
Procedeul este foarte simplu, el consta in asamblarea unui numar de tevi de anumite dimensiuni cu un numar de fitinguri (elemente de legatura) si cu placi (din sticla, din PAL sau din alte materiale), conform indicatiilor precizate intr-un proiect. “Proiectul” este de fapt un desen cotat care infatiseaza piesa de mobilier, asa cum va arata ea in final. Optional, daca e nevoie ca piesa sa fie mobila, i se pot monta si rotile.
Important! Toate operatiile necesare realizarii acestui tip de mobilier (debitare, imbinare, etc.) sunt operatii comune, la fel de simple ca si cele pe care le faceti in mod frecvent, cand mai reparati ceva prin casa. Doar ca acum va puteti folosi talentele casnice intr-un scop mult mai atractiv – acela de a face bani.
Diversitatea modelelor care se pot realiza este foarte mare, ca si gradul lor de complexitate: pot fi piese complicate si laborioase, care necesita imbinari numeroase si o atentie sporita (acestea vor avea, evident, un pret de desfacere mai mare), dar pot fi si piese foarte simple, la care nu se folosesc panouri si chiar nici fitinguri.
In acest moment, va puneti probabil doua intrebari:
1. “Tevile nu au un aspect prea atragator si, uneori, nici culoarea nu este cea potrivita. Mobilierul nu iese cumva prea inestetic, din punctul acesta de vedere?” Problema are doua solutii banale: a) tevile se pot vopsi in ce culoare doriti, intr-un mod foarte simplu si cu rezultate remarcabile (suprafata va fi foarte neteda si foarte lucioasa). Oricine va ramane surprins afland ca mobilierul respectiv este facut, de fapt, din teava PVC obisnuita; b) tevile se pot “imbraca” in folie auto-adeziva care se gaseste pe piata intr-o varietate de culori si modele, inclusiv imitatii ale lemnului si marmurei.
2.
“Mobilierul nu va fi prea fragil?” Absolut deloc. Mobilierul va fi mai rezistent decat va imaginati. Oricum, va rugam sa observati ca nu avem in vedere realizarea de canapele extensibile sau de biblioteci care sa sustina sute de volume. Piesele pe care vi le propunem sunt de genul masuta pentru servitul cafelei/ceaiului, seturi de gradina (masa pentru dejun plus scaune), suport pentru ghivece de flori, carucior pentru transportul farfuriilor cu mancare, rafturi, stative pentru umerase etc., adica piese cu un rol atat functional, cat si decorativ. Totusi, daca dvs. imaginati o anumita piesa de mobilier care necesita o rezistenta mai buna, sa stiti ca exista solutii extrem de accesibile pentru sporirea rezistentei tevilor sau, pur si simplu, puteti folosi tevi cu diametru mai mare.
De ce spatiu aveti nevoie?
Asa cum am amintit in introducere, spatiul necesar inseamna o suprafata de cca 20 mp care, foarte important, nu are nevoie de o amplasare speciala, cu vad comercial sau alte facilitati. Dvs. va trebuie un spatiu unde sa lucrati si atata tot. Un sopron sau un garaj constituie variante ideale, dar, la fel de bine, puteti folosi si o camera a apartamentului propriu. Procesul de realizare a mobilierului din tevi PVC este curat si nu produce zgomot, deci vecinii nu vor fi deranjati.
Retineti ca acest atelier nu este un birou de primire, care trebuie sa faca impresie clientilor. Clientii nici macar nu vor veni la atelier, pentru ca pe ei nu ii intereseaza spatiul in care lucrati, ci doar piesele de mobilier pe care le produceti. Iar aceste piese le pot fi prezentate foarte bine cu ajutorul unor pliante promotionale, de exemplu, sau pe Internet.
Dotarea atelierului consta intr-un banc de lucru cu suprafata foarte plana si perfect orizontala pe care este montata o mica menghina, la care se adauga un set de unelte si instrumente pe care, in mod sigur, le aveti deja (sau puteti face foarte usor rost de ele): fierastrau, surubelnite, eventual o bormasina. Pe langa acestea, mai aveti nevoie de niste adeziv, vopsea, hartie abraziva, suruburi si... atat.
Din enumerarea de mai sus se deduce si suma de care aveti nevoie pentru a incepe aceasta afacere: maximum cateva sute de lei. Dupa cum ati vazut, spatiul de functionare, amenajarea si dotarea lui presupun cheltuieli minime; ca urmare, cea mai mare parte a sumei mentionate o veti folosi pentru constituirea unui mic stoc de tevi si fitinguri, sa zicem 15 metri liniari de tevi de diferite diametre si 20-25 de fitinguri.

Iata cateva preturi orientative:
* teava PVC diametru 32 mm 2 lei/metrul liniar
* teava PVC diametru 40 mm 2,2 lei/metrul liniar
* teava PVC diametru 50 mm 2,8 lei/metrul liniar
* cot 90 grade, diametru 32 mm 0,6 lei
* cot 90 grade, diametru 40 mm 0,66 lei
* teu diametru 32 mm 0,66 lei
* teu diametru 40 mm 0,69 lei
Acestea sunt preturi practicate la data de 1 februarie 2009 (data redactarii articolului) de catre unul din marii producatori de elemente din PVC de la noi din tara.
Cat puteti castiga la o piesa de mobilier?
In primul si in primul rand, retineti ca, mai ales in faza de inceput a afacerii, nu are rost sa incercati sa produceti 10 tipuri diferite de mobilier din tevi PVC. Se pot scoate bani frumosi axandu-va chiar si numai pe un singur model, de exemplu masuta prezentata in imaginea alaturata. Asemenea masute se produc relativ usor si sunt deja consacrate pe piata (ca model), ca urmare publicul le cunoaste si le apreciaza. Ceea ce aduceti dvs. nou sunt, pe de o parte, aerul cochet si original al acestor piese si, pe de alta parte, pretul mult mai atractiv.
O astfel de piesa se realizeaza in maximum cateva doua ore. Tot ce aveti de facut este sa masurati si sa taiati tevile la lungimea dorita si sa le asamblati cu ajutorul fitingurilor, obtinand astfel cadrul principal. Acestui cadru ii verificati paralelismul si stabilitatea, executand daca e cazul ajustarile necesare, dupa care urmeaza alte cateva operatii foarte simple: vopsirea sau invelirea tevilor in folie auto-adeziva, fixarea placii de geam, diverse verificari.
Reusita depinde doar de atentia cu care lucrati, de experienta (pe care o castigati dupa numai doua-trei piese lucrate cap-coada) si de cateva trucuri descrise in amanunt in cadrul ghidului practic prezentat la sfarsitul acestui articol. Ghidul contine si alte informatii vitale, anume datele de contact ale furnizorilor de tevi si fitinguri potrivite pentru constructia acestui tip de mobilier, pentru ca - atentie! - nu toate tevile si fitingurile existente in comert sunt potrivite pentru asa ceva. Unele nu sunt suficient de rezistente, altele sunt inestetice, iar altele presupun o tehnica de imbinare complicata si costisitoare (prin termosudare sau electrofuziune). Identificarea furnizorilor este, asadar, esentiala.
Revenind la masuta de cafea, pentru realizarea ei se folosesc:
• 16 fitinguri: 8 coturi si 8 teuri, 32 mm diametru
• 6 metri de teava, 32 mm diametru
• o placa din sticla, simpla sau fumurie, realizata pe comanda
• vopsea
Costuri
16 fitinguri x 0,7 lei……………11,2 lei
6 metri teava x 2 lei/ml…………..12 lei
1 placa sticla fumurie…………....25 lei
Vopsea (consum aproximativ)…..10 lei
Adeziv…………………nesemnificativ
Total 58 lei
Venituri
Pret de vanzare….........minimum 130 lei
Profit 72 lei

Pretul de vanzare poate fi chiar mai mare. O masuta similara se vinde in magazinele Mobexpert cu 270 de lei. De asemenea, puteti reduce costurile in mod semnificativ daca folositi tevi indoite la cald, caz in care eliminati multe dintre fitingurile utilizate la imbinari.
Timpul de lucru pentru aceasta masuta este de maximum doua ore. Si cum intr-o zi puteti realiza fara efort cel putin doua-trei masute, rezulta un profit de peste 150 de lei pe zi.

Cine vor fi clientii dvs.?
Din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti probleme, pentru ca oricine poate fi clientul dvs., de la vecinul de apartament, pana la administratorul unui mare hotel sau restaurant. Nu este deloc o afirmatie exagerata si veti intelege mai bine cum stau lucrurile daca privim problema prin prisma necesitatilor fiecaruia:

1. orice persoana obisnuita, cu venituri medii, va privi cu interes o masuta ieftina si deosebit de aspectuoasa pentru servitul cafelei. Respectiva masuta va da

stralucire unei sufragerii mai modeste si va constitui un motiv de mandrie in fata musafirilor. La fel si in cazul unei etajere mai iesite din comun, al unui cuier sau al unui suport pentru camasi si sacouri. O alta piesa foarte necesara si foarte cautata o constituie o masuta pentru telefonul fix, realizata dintr-un cadru inalt din tevi, caruia i se ataseaza o placa circulara de geam.

2. liceenii sau studentii pot cumpara mini-biblioteci compartimentate, in care sa-si aranjeze cartile sau diverse obiecte personale.

3. proprietarii de magazine de confectii au nevoie de suporturi pe care se prind umerasele cu haine, iar suporturile respective pot fi realizate fara probleme din tevi PVC. Stabilitatea este asigurata prin marirea greutatii in partea inferioara a ansamblului.

4. in restaurante, cantine sau spitale se pot folosi pentru transportul farfuriilor cu mancare carucioare din tevi PVC. Asemenea carucioare sunt ieftine si foarte estetice si, in plus, prezinta avantajul ca se mentin in stare de curatenie perfecta fara nici un efort.

5. hotelurile vor fi interesate de mobilierul din tevi PVC sub doua aspecte: a) acest tip de mobilier poate fi foarte elegant sau chiar futurist, ideal pentru amenajarea holului principal din fata receptiei si b) nu este exclus ca administratorul hotelului sa considere ca in fiecare camera trebuie sa existe o asemenea piesa de mobilier.

6. barurile, pizzeriile, cafenelele constituie o alta categorie de potentiali clienti. Mesele din tevi PVC indeplinesc toate criteriile estetice si functionale pentru a utila interiorul unor astfel de localuri. De asemenea, scaunele din PVC sunt foarte potrivite pentru terasele in aer liber.

Cu putin efort, veti descoperi ca lista clientilor este mult mai lunga, cu atat mai lunga cu cat diversitatea mobilierului realizat este mai mare. Sfatul nostru este ca, cel putin in faza de inceput a afacerii, oferta dvs. sa contina produse comune, care isi gasesc locul in orice gospodarie: masute, cuiere, minibiblioteci etc.
Cat puteti castiga cu aceasta afacere?
Calculatia urmatoare are in vedere trei situatii:
1. Sunteti in faza de inceput si functionati, sa zicem, ca asociatie familiala sau chiar ca persoana fizica independenta. Lucrati singur sau impreuna cu unul-doi membri ai familiei;
2. V-ati infiintat un SRL si aveti 5 angajati (colaboratori);
3. Afacerea s-a dezvoltat, micul dvs. atelier a devenit mai mare si in el lucreaza 10 angajati.

In toate aceste trei situatii, vom considera ca fiecare persoana produce 3 piese de mobilier pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Cifra de 3 piese pe zi nu este greu de atins, mai ales dupa cateva saptamani de experienta, cand operatiile (debitare, asamblare, vopsire etc.) se vor executa cu mai multa siguranta si mai rapid. Vom presupune ca fiecare piesa de mobilier realizata aduce un profit de 60 de lei, inainte de scaderea salariilor angajatilor (costurile cu materialele au fost scazute deja). Astfel:
Persoana fizica independenta
1 angajat x 3 piese/zi x 20 zile/luna x 60 lei/piesa = 3.600 lei/luna (850 euro)
SRL cu 5 angajati
5 angajati x 3 piese/zi x 20 zile/luna x 60 lei/piesa = 18.000 lei
Salarii angajati..................................5 x 1.200 lei = 6.000 lei
Profit brut: 12.000 lei/luna (2.800 euro)
SRL cu 10 angajati
10 angajati x 3 piese/zi x 20 zile/luna x 60 lei/piesa = 36.000 lei
Salarii angajati................................10 x 1.200 lei = 12.000 lei
Profit brut: 24.000 lei/luna (5.600 euro)
In cazul dezvoltarii corespunzatoare a afacerii, la capitolul “Cheltuieli” trebuie sa includeti insa si costuri de functionare a spatiului, precum si costuri de desfacere.
Cum va vindeti produsele?
La comercializarea mobilierului din tevi PVC functioneaza toate retetele clasice de promovare si vanzare a unui produs/serviciu. Pentru inceput, puteti realiza cateva masute de cafea sau alte piese pe care sa le valorificati in cercul dvs. de cunostinte la un pret redus, cat sa va acoperiti cheltuielile. Daca aceste piese sunt realizate cu foarte mare atentie la detalii, astfel incat aspectul lor sa fie deosebit, fiti sigur ca publicitatea orala va functiona din plin: orice musafir al clientilor dvs. va fi impresionat si va dori sa afle unde poate comanda si el respectiva masuta (sau cuier, sau suport de umbrele, sau mini-biblioteca etc.). Va recomandam, de asemenea, sa colaborati cu magazine de decoratiuni interioare sau chiar cu magazine specializate pe vanzarea de mobilier. Contra unui comision din vanzari, acestea vor fi de acord sa amenajeze un mic spatiu unde sa va prezentati produsele.

Dar metoda cea mai eficienta este promovarea mobilierului din tevi PVC prin intermediul Internet-ului. Dat fiind ca sunteti la inceput, o pagina web realizata in mod profesionist este solutia cea mai ieftina de promovare si, totodata, cea mai eficienta. Chiar si firme mari, ca Elvila, se bazeaza pe vanzarile online, iar pe online sansele sunt egale pentru toti, ca urmare va puteti impune rapid.
De ce nu si export?
O posibilitate interesanta si foarte profitabila de a valorifica mobilierul din tevi

PVC o constituie exportul. Am lasat la urma aceasta propunere deoarece ea poate fi pusa in practica doar dupa ce ati capatat suficienta experienta si ati inteles exact cum se obtine acest tip de mobilier, astfel incat sa puteti veni cu o oferta profesionista adresata pietelor occidentale. Pe aceste piete sunt foarte cautate seturile de mobilier pentru terasa si gradina, formate in general dintr-o masa si scaune, care, fiind realizate din tevi PVC, au marele avantaj ca nu ruginesc si nu se degradeaza daca sunt expuse in aer liber, ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt foarte estetice si se intretin foarte usor. Din aceste motiv, seturi cum sunt cele din imaginea alaturata se vand lejer cu 1.000 de euro.

Dvs. puteti veni insa cu un mobilier similar, dar la un pret mai redus, dat fiind ca

productia o faceti in Romania, unde costurile sunt mult mai mici. Un atelier cu 10 oameni este suficient pentru a satisface o cerere de, sa zicem, 50 de seturi pe luna. Si, retineti, nu este nevoie sa va ocupati dvs. personal de organizarea exportului, cu toate formalitatile pe care le presupune. Exista firme specializate care, contra unui comision, va pot scuti de toata bataia de cap.
Dar, repetam, aceasta varianta a exportului poate fi luata in calcul doar dupa ce sunteti sigur ca mobilierul produs de dvs. face fata standardelor occidentale. Daca aceasta conditie este indeplinita, vanzarea va fi in mare parte asigurata datorita pretului mai redus.
De retinut!
* Afacerea se poate incepe cu mai putin 100 de euro. Investitia initiala nu se refera decat la achizitionarea unui mic stoc de tevi si fitinguri si a catorva scule (pe care este posibil sa le aveti deja): ferastrau, surubelnite, ruleta, bormasina (pe aceasta din urma o puteti imprumuta). Mergeti din aproape in aproape: produceti initial doua-trei piese de mobilier, vindeti-le, iar cu banii incasati achizitionati materiale pentru alte 6-7 piese s.a.m.d. In foarte scurt timp volumul afacerii va deveni unul deosebit de atractiv si va impune extinderea afacerii.

* Pe piata romaneasca se gasesc tevi si fitinguri atat de productie autohtona, cat si din import. Acestea din urma sunt mai aspectuoase, dar si mult mai scumpe. Folosirea lor ar spori considerabil costurile de productie, ca urmare si pretul de vanzare al produselor ar creste. Puteti incerca insa o combinatie fericita, utilizand tevi autohtone si fitinguri din import.

* Nu este necesar sa aveti de la inceput un mic atelier in adevaratul sens al cuvantului, cu banc de lucru, menghina si dotare completa cu scule. Primele piese de mobilier le puteti realiza pe balcon sau intr-o curte, folosind o panza de bomfaier in loc de fierastrau si un burghiu de traforaj in loc de bormasina. Activitatea nu produce zgomot, asa ca nu veti avea probleme cu vecinii.

* Incepeti cu modele simple (masute de cafea, cuiere, masute pentru telefon etc.). Se recomanda ca aceste prime piese sa le vindeti la un pret cat sa va acopere costurile, fara sa va aduca vreun profit. Fiti sigur insa ca piesele, daca sunt realizate cu atentie, vor constitui o reclama excelenta pentru dvs. si va vor aduce o multime de clienti. Fara niciun cost, doar prin publicitate orala.

* Afacerea este noua pe piata romaneasca si acesta este un lucru extraordinar pentru intreprinzatorii autohtoni care au sansa sa ii exploateze intregul potential. Viabilitatea ei este demonstrata de exemplul pietelor straine, in special al celei americane, unde activitatea se desfasoara cu succes de peste 30 de ani.

Informatii suplimentare despre aceasta afacere
Aceasta activitate este accesibila oricui, dar ea prezinta totusi o serie de puncte-cheie. Exista tehnici speciale de debitare si de imbinare, exista diverse trucuri care va ajuta sa depasiti cu maxima eficienta problemele care pot aparea. Iata, de exemplu, cateva intrebari carora trebuie sa le dati un raspuns:
1) Cum debitati tevile? Ce instrumente folositi pentru ca taietura sa fie perfect dreapta?
2) Cum indoiti tevile, daca doriti, de exemplu, sa obtineti o masa cu picioarele curbate?
3) Cum vopsiti piesele de mobilier?
4) Cum fixati placa de geam a unei masute peste cadrul ei realizat din tevi PVC?
5) De cate feluri sunt tevile si fitingurile din PVC? Care sunt cele mai potrivite pentru constructia acestui tip de mobilier? De unde le procurati?
6) De unde achizitionati rotile, adeziv special pentru PVC, folie decorativa auto-adeziva?
Si, mai ales, trebuie sa stiti dupa ce proiecte veti lucra in faza de inceput, pana veti capata suficienta experienta pentru a imagina propriile proiecte.
Toate raspunsurile la aceste intrebari se gasesc in lucrarea Ghid practic pentru realizat mobilier din tevi PVC, editata de SC Card Consulting SRL. Folosind informatiile din ghid nu veti bajbai, nu veti face pasi gresiti, nu veti avea intrebari la care sa nu gasiti raspuns. Lucrarea contine:
* o prezentare globala a afacerii;
* tehnici de debitare (exista tehnici diferite, in functie de grosimea tevilor);
* tehnici de imbinare (imbinare teava-teava, imbinare teava-fiting, imbinare teava-placa etc., fiecare cu mai multe variante);
* tehnici de indoire;
* tehnici de marire a rezistentei;
* tehnici de vopsire;
* seturi de instructiuni complete pentru realizarea a 7 proiecte diferite de piese de mobilier, ilustrate cu fotografii sugestive la fiecare etapa;
* o anexa cu peste 30 de imagini ale unor seturi de mobilier din PVC, asa cum se comercializeaza pe piata americana (gratie instructiunilor din capitolele anterioare veti putea realiza si dvs. asemenea seturi);
* datele de contact ale producatorilor autohtoni de tevi si fitinguri potrivite pentru acest tip de mobilier;
* datele de contact ale principalilor furnizori de folie auto-adeziva, rotile si alte accesorii necesare.
Important! In total, in lucrare sunt peste 100 de schite si fotografii. Beneficiati astfel de un adevarat ghid in imagini care va arata, pas cu pas, ce aveti de facut. Ghidul costa 99 de lei si poate fi comandat prin intermediul talonului de mai jos.

Extrase din ghid:






O scurta concluzie
Nu sunt foarte multe afacerile cu adevarat viabile care pot fi demarate cu numai 100 de euro. Din acest motiv, atunci cand intalniti o astfel de afacere (care constituie de fapt o modalitate foarte la indemana pentru a scapa de grijile financiare), trebuie sa va ganditi ca sunteti un om norocos. Recititi avantajele enumerate in prima parte a acestui articol si veti realize ca productia de mic mobilier din tevi PVC s-ar putea sa fie chiar solutia pe cre o cautati de mult timp.
Reflectati asupra faptului ca majoritatea afacerilor necesita un capital initial de zeci de mii de euro si un stapanirea unui know-how complicat. Noi va oferim o afacere pe care o puteti incepe cu doar 100 de euro si fara niciun antrenament prealabil.

Комментариев нет:

Отправить комментарий