пятница, 26 июня 2009 г.

Cultivarea ciupercilor

Cultivarea ciupercilor

Ciupercile champignon (Agaricus) sunt cultivate inca din secolul XVII. Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci. In prezent, cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult datorita cererii in crestere.

Pe piata interna insa, oferta se situeaza mult sub cererea reala. Acest lucru se intampla cu toate ca tot mai multe persoane sunt vegetariene si in Romania si produsele fara carne care sa ofere un aport proteic asemanator sunt insuficiente. In plus, ciupercile intra in componenta multor preparate culinare cum ar fi: pizza, mezeluri, branzeturi, produse de patiserie. Pe langa aceasta, posibilitatile de export sunt multiple, indeosebi pentru produsele derivate din ciupercile proaspete (conserve, semipreparate, praf de ciuperci etc).

Ce beneficii va poate aduce aceasta afacere?

Sa facem un calcul simplu. Ciupercile constituie cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat. Astfel, intr-un singur ciclu de cultura, de pe un metru patrat, se pot scoate 15-20 kg de ciuperci. Cum intr-un an se realizeaza usor 4-5 cicluri de cultura, rezulta o cantitate de 80-100 kg/mp/an. Pretul de vanzare a unui kilogram de ciuperci este de 7-8 noi ceea ce inseamna ca un spatiu de cultura de 100 mp (obtinut prin supraetajare) aduce incasari de peste 70.000 de lei noi/an. Daca insa spatiul este mai mare si bine exploatat, incasarile se vor dubla sau tripla.

Este o afacere excelenta pentru o familie

Cand am inceput afacerea nu am luat-o de la zero pentru ca aveam deja spatiul, am achizitionat doar cazanul de fiert, miceliu, ipsos si paie. Dar amenajarea o faci o singura data si, daca o intretii potrivit normelor de igiena, esti asigurat. Mai investesti doar pentru substratul pe care cultivi, pentru apa si curent.

Prima recolta nu am vandut-o. Am mancat-o noi si cunostintele. Am fost foarte incantati, stiti cum e cand te ocupi prima data de ceva si iti iese bine.
La a doua recolta am vandut in piata. Vanzarea a mers foarte bine, mai ales ca le-am ambalat frumos in pungi si le-am pus etichete cu data recoltarii. Am obtinut de la Institutul Sanitar un certificat care le garanteaza calitatea si pe care il asez intotdeauna la vedere"
ne-a declarat din experienta dansei de producator, doamna Elena Dogaru din Sacele.

Pentru demararea afacerii in conditii modeste sunt necesare urmatoarele:

  • un spatiu amenajat ( care poate fi si o pivnita, un grajd dezafectat, un pod, o incapere pe care nu o mai folositi sau un spatiu din subsol);
  • sursa de alimentare cu apa, o sursa de lumina, un mijloc de incalzire pentru perioada rece, un sistem de ventilare a aerului;
  • saci din plastic pentru compost sau lazi din PVC, rafturi
  • materii prime de baza pentru realizarea compostului necesar culturii ciupercilor (paie de grau, secara, orez, ciucalai de porumb, rumegus, deseuri de hartie, gunoi de grajd (cal si porc) sau gunoi de pasare la care se adauga in functie de reteta folosita alte materii auxiliare cum ar fi creta furajera, var sau ipsos, diverse ingrasaminte. Atat gunoiul de grajd cat si deseurile celulozice si lemnoase se pot obtine aproape gratis de la fermele de animale, de la fabricile de mobilasau centrele de colectare hartie.

Cultivarea ciupercilor este o afacere banoasa

Nu uitati ca ciupercile sunt cautate pentru ca au: gust deosebit, continut de proteine apropiat de cel al carnii si calitati terapeutice sau imuno-stimulente. In plus, in perioadele de post de peste an cererea inregistreaza un salt remarcabil.

Lucrarea pe care editura noastra a realizat-o este un instrument complet care, asa cum arata titlul colectiei, ofera afacerea la cheie. Singurul lucru pe care il aveti de facut este sa cititi cu atentie si sa respectati indicatiile cuprinse in ea. Practic, in aceasta lucrare, cel care este interesat sa demareze o afacere cu ciuperci, gaseste toate raspunsurile la posibilele intrebari privind:

  • Tehnologia de cultivare (descrierea ciupercilor, unde pot fi cultivate, cum se face compostul, cum se cultiva, care sunt conditiile de climat, cum se recolteaza, sorteaza si ambaleaza)
  • Care sunt bolile si daunatorii - Masuri de prevenire si combatere
  • Miceliul de ciuperci mod de preparare
  • Produsul intre sursa de profit si rigorile calitatii
  • Planul afacerii (planul financiar, planul de marketing, managementul afacerii) cu ajutorul caruia se poate obtine un credit sau se poate monitoriza afacerea
  • Posibilitati de valorificare a produselor, metode de pastrare si prelucrare

Комментариев нет:

Отправить комментарий